StarTrek-kullen 2010

StarTrek-kullen är vår första valpkull. Sommaren 2010 parade vi Atto (Shejrix Quattro) med Hottan (Alka-Shan’s Hot-Shot) med förhoppningen att få våra första egenuppfödda valpar. Atto (3 år) var då en ung, lovande tik i dragsammanhang och Hot-Shot (9 år) var en väl beprövad hane med många fina dragmeriter.

Vi gjorde ultraljud vid ca 5 veckor och det visade minst tre valpar men troligen fler. Attos mage växte mycket de två sista veckorna. Den lilla tjejen blev plötsligt väldigt rund och stor. På eftermiddagen den 10 september drog det ihop sig, vattnet gick och den första valpen började titta ut. Efter en del om och men föddes Uhura och därefter kom ytterligare sex valpar – Worf, Kira, Keiko, Kes, Tasha och Seven – utan problem. Totalt 6 tikar och 1 hane.

Bilderna är klickbara. 

Något dygn gamla.

Uhura 485 g
Worf 430 g
Kira 470 g
Keiko 430 g
Kes 440 g
Tasha 520 g
Seven 475 g

Atto var strålande hela tiden. Hon tog så väl hand om sina små.

Duktiga Atto! Än idag tar hon sin mamma-roll på stort allvar.

Inför parningen var planen att hela kullen skulle stanna hos oss. Vi behövde fler hundar och vi tyckte också att det vore roligt att få följa en hel kull och se hur den utvecklades. Det blev nästan så – vi behöll sex valpar själva och sålde en (Seven) till våra goda vänner Maria och David Erman.

På bilden går det att särskilja Worf (ljusare valp till vänster), Tasha (ljusare valp till höger) och så Seven (den mörkaste som ligger ovanpå. De andra fyra var otroligt lika som valpar.

Vi är väldigt glada att vi gjorde som vi gjorde. Kullen har gett oss så mycket. De kom snabbt att spela stor roll i våra spann – främst som ledarhundar men också som starka, stabila teamhundar. Att få följa en kull växa upp och mogna i flocken har varit minst lika roligt. De sex ”valparna” är idag härliga vuxna hundar som trivs så bra tillsammans.

Mamma Atto (Shejrix Quattro)

Pappa Hot-Shot (Alka-Shan’s Hot-Shot). Foto: Ylwa Malmberg

Kullen idag (juli 2017)
Uhura – 19 kg, ledarhund, bruksmeriterad
Worf – 25 kg, oftast wheelhund men går också i led, bruksmeriterad
Kira – 26 kg, wheelhund, polarhundschampion
Keiko – 22 kg, oftast teamhund, men mycket led på träning, bruksmeriterad
Kes – 20 kg, ledarhund, bruksmeriterad
Tasha – 20 kg, ledarhund, polarhundschampion
Seven – ? kg, går oftast i led hos Mia och David

Atto, Zaazaa, Worf och Tasha

De sex StarTrekarna spelar som sagt en stor roll i våra tävlingsspann. I och med säsongen 2017 hade meriterat sig så pass i tävlingssammanhang att de skrapat ihop tillräckligt med poäng för att mamma Atto skulle få Svenska Kennelklubbens Bruksavelspris. På SKKs hemsida kan man läsa följande om priset:  ”Bruksavelspriset instiftades år 1956 och är ett erkännande åt de hundar, som visat sig vara goda nedärvare och har haft stor betydelse för aveln av goda bruksdjur. Bruksavelspriset utdelas endast en gång till varje avelsdjur, och som bevis för utmärkelsen utfärdar SKK ett diplom.”  Vi är förstås glada och stolta över utmärkelsen men allra mest gläds vi åt den tur vi hade som fick en så härlig kull med valpar!

Wåfflan!

Starten på Polardistans 160, 2017. Uhura, Tasha, Kes, och Kira var med i 8-spannet.

Uppdatering (feb 2021): I sep 2020 fyllde alla valparna 10 år! Det är inte klokt så tiden går! Småttingarna är nu veteraner och även om de är pigga och glada så börjar man förstås se att de är lite äldre. Härligt nog är de flesta fortfarande med och tränar i vårt veteranspann. Det är bara Kes som tagit hel dragpension. Hon går hellre promenader med mamma Atto.

Här är bilder på 10-åringarna:

Tasha & Uhura

Worf

Kira

Keiko

Kes

Seven Foto: David Erman