Nea

Starax Betty Boop ”Nea”
Född: 2006-05-14
Död: 2021-12-21
Höjd: 55 cm
Vikt: 21 kg
Hälsa: Kastrerad efter pyometra (2018)
Utställning: 2:a
Aktiv träning/tävling: 2007-2010

Bilderna är klickbara.

Nea. Foto: Sofia Ericsson

Foto: Ylwa Malmberg

Nea kom till oss som valp från kennel Starax i Kävlinge, Nea är vår tredje siberian. En busig, sprallig, energisk valp som gjorde allt hon kunde för att få igång ”tanterna” Noxie och Noja. De två var däremot rätt så måttligt roade över nytillskottet:-). Det blev istället vi som fick vara Neas lekkompisar.
Nea gick förstås på valpkurs. Hon gjorde husse stolt i de allra flesta övningarna. Nea är uppmärksam, fokuserad och snabb att uppfatta vad hon ska göra. Det var egentligen bara ett moment under kursen som hon inte alls gillade – den avslutande övningen där hunden skulle slappna av i förarens knä. Nea protesterade högljutt. Hon la sig gärna och kunde slappna av men inte i knät. Så var det med den saken:-).
Neas bestämda åsikter visade sig också i draget. Hon var med och tränade under några år men hon visade aldrig någon riktig entusiasm för den saken. För varje år som gick så visade hon allt tydligare att det där med drag var inget för henne. Nea föredrog istället långa, mysiga promenader. Från sex års ålder ”pensionerade” sig Nea i stort sett helt från dragträningen.

Nea januari 2020

Nea vid Näktens strand. Att blicka ut över öppet vatten var Neas absoluta favorit. Hon kunde stå och titta nästan hur länge som helst.

Uppdatering (mars 2021): Nea fortsätter att vara vår härliga promenadhund. Fast numera är det många fler vovvar på kenneln som också är med i promenadgänget. Våren 2018 drabbades Nea pyometra. Sjukdomen kom plötsligt och utan någon förvarning. Hennes löp har t ex aldrig varit oregelbundna. Tack och lov fick hon en öppen pyometra så det gick inte att ta miste på vad det var frågan om. Nea (som då var 12 år) opererades akut direkt när hon kom in till djursjukhuset. Hon tillbringade natten där och kom hem dagen efter och var då relativt pigg och alert. Återhämtningen gick ”enligt plan” och efter det har Nea varit som vanligt igen.

Idag är Nea dryga 15 år (juli 2021). Hon sover ganska mycket men i övrigt följer hon sin invanda rutiner. Promenerandet är lika viktigt som tidigare, godisbiten vid lunchtid likaså och maten på kvällen får inte serveras för sent… då påtalar hon det högljutt :-).

Till slut så tog dock åldern ut sin rätt för finaste Nean. Det gick ganska fort på senhösten 2021. Kropp och sinne åldrades rejält och i slutet av december var vi tvungna att säga farväl till vår allra käraste tjej.

Vi fick ett lång rik tid tillsammans med Nea men den var ändå alltför kort. Det känns väldigt tomt utan den speciella tjejen ❤.

Bus med Matic 2008

Nea 2008

Tävlingar och resultat:
Tävlingssäsong 2007/08
SHAM-draget, Släde 4-spann, led, 12:e plats

Tävlingssäsong 2008/09
Ingen tävling för Nea

Tävlingssäsong 2009/10
Nybro Off Snow, Barmark 4-spann, wheel, 6:e plats
KM Mälardalen, Släde 6-spann sprint, point, 4:e plats

Skidtur med Noxie. Drevdagen 2010.

Sham-draget 2008

Utställningsresultat:

SPHK Södra Vaggeryd 070428. Domare: Göran Hallberger. ”Könspräglat huvud.Bra rygg, hals och kors. Tillräckligt bröst och benstomme. Ordinärt vinklad. Päls och färg u a. Bra tassar. Utmärkta rörelser.” Junkl 2

SPHK Västra Simmatorp 070908. Domare: Curt Bökefors. ”Lätt. Huvudet är feminint. Bra tänder och bett. Ögonen är något runda. Bra öronställning. Överarmen är alltför rak. Lätt benstomme. Välvinklade bakben. Lätta rörelser.” Ukl 2.

Rasspecial Bjursås 070915. Domare: Vincent Buoniello Jr. ”Light bone, large ears. Straight in shoulder, narrow in front. Close in front and rear when moving. Not typical.” Ukl 3

Skattjakt med liten Tella.

Finaste Nea. Östersund 2007.

Vitsippepromenad på 15-årsdagen.

Neas stamtavla (klicka för förstoring)